Tuesday, March 15, 2005

Praag!

Nefke gaat met haar beste vriendin Hanneke een lang weekend naar Praag. Gewoon, om te vieren dat ze al zo lang vriendinnen zijn (19 jaar ondertussen, zo’n tripje stond al sinds 15 jarig jubileum in de planning!). Met de trein, want onze geweldige vlucht was geannuleerd. Een verslag!

Het goede treinstel vinden is erg moeilijk, en de treinmensen kijken verveeld naar die domme meisjes. Toch na heel het perron over te zijn gewandeld, en weer terug, vinden we uiteindelijk telkens onze plaatsen. Wel relaxed zo’n snelle trein naar Duitsland! Van Frankfurt naar Tsjechië zitten we in ’n echte boemel, maar ach dat hoort erbij.
Slaap je net, komt de douane. PASSPORT BITTE!
Douanier 1, één keer kijken, twee keer kijken, drie keer kijken. Ja het gezicht klopt.
Doanier 2, één keer kijken, twee keer kijken, drie keer kijken. Ja het gezicht klopt.
Policie mevrouw, één keer kijken, twee keer kijken, drie keer kijken, vier keer kijken. Ja het gezicht klopt. Willen jullie echt niet onze tassen ook nog op drugs controleren? (We zijn tenslotte Nederlands) Ik ben nu toch wakker.. maar ze lopen door. We zijn in Tjechië! Even RJ wakker smsen om te vertellen dat we er zijn..
De treinkaartjes zijn nu een stuk of acht keer gestempeld.. Ja we mochten echt mee!

Niet beseffend hoe vroeg het is bellen we vrijdags vijf voor negen aan bij het appartementencomplex. De security (zo blijkt later) komt open doen. Wat doen twee Nederlandse studenten die hij niet verstaat omdat hij alleen Duits spreekt en geen Engels, voor zijn deur? Het duurt even voor hij doorheeft dat we daar toch echt verblijven. Op zich begrijpelijk.. of dus onbegrijpelijk dat twee arme studenten daar inderdaad moeten zijn. Vloerverwarming in de douche, inductiekookplaat (niet dat we die gaan gebruiken), om maar wat te noemen, het is er allemaal! Wat een luxe! Hier houden we het wel minstens een weekend uit. Het enige wat ontbreekt, is een afwasborstel. Maar goed, je kunt niet alles hebben natuurlijk ;).

Praag is mooi, Praag is prachtig. We zitten aan het Václavské námesti, in ’t midden van ’t midden van het centrum. Voor bijna niets kun je er heel veel eten, kopen en zien! Alle dagen gaan we uitgebreid cultuur snuiven. We snuiven de Karelsbrug, de burcht, het goude straatje ( Zlata ulicic), de joodse wijk, het oude stadsplein met speciaal uurwerk, en meer, allemaal op. Zeker van de Zlata ulicic word ik helemaal blij: deuropeningen waar ik zelfs bukkend door moet, en winkeltjes waar ze Hanson, en Lord of the Rings OST op hebben staan! Naast al die cultuur moest er ook veel geshopt worden. Mijn grootste aanwinst word The Hobbit, of eigenlijk “Hobit – aneb Cesta tan a zase zpátky” Ik neem aan dat dat toevoegsel ‘There and back again’ betekend… maar veel wijzer word ik niet van ’t Tjechs. Toch gaaf om te hebben!

Een terugkerend fenomeen wordt, sinds de eerste dag, Joecafe. Een heel hippe tent waar je uitstekend kan eten, pivo’s drinken en lekker kletsen voor redelijk weinig geld. Met bediening die engels kan, lounge muziek op de achtergrond, relaxte stoelen en banken, kortom de perfecte atmosfeer. In drie dagen vijf keer geweest (ja naast ’t ontbijt heb je nog meer maaltijden die wij logischerwijs niet in ons appartement aten) en aan het eind herkenden ze ons warempel. We hebben zondags daar maar eens goed afgesloten: met cocktails. “Can I have a sex on the beach and an Orgasm?!” Ze waren in ieder geval erg lekker. Dan nog de discussie: “Sex on the beach is wel romantisch.” “Ja, met al dat zand in al je kieren en gaten!”

We hebben in ieder geval flink gelachen in Praag! Geweldig appartement, geweldig weer, geweldige dagopvulling, we hebben ons vermaakt! Nu maar weer sparen voor ons 20 jarig jubileum of zo…

2 comments:

Milamber said...

Wat een ontzettend leuk verslag! En wat een leuke manier om jullie jubileum te vieren! 19 jaar vriendinnen zijn is echt lang.

Kara said...

Tsja, de Oost-Europese duane is nu eenmaal grondig. Ik kan me nog herinneren dat we in 1989 de hele dag aan de Joegoslavische grens stonden (die goeie oude tijd, toen dat land nog bestond), omdat bij iedereen de tassen werden gecontroleerd.
En wat betreft afwasborstels: ik weet niet hoe het in Tsjechië is, maar in Polen gebruikt iedereen een doekje. Borstels zijn meer een Nederlands fenomeen :)
Maar ik heb weer genoeg gemierenneukt. Ik vind het leuk dat je zo'n mooi weekend hebt gehad. Als ik dit lees, dan krijg ik zin in vakantie :)