Friday, November 05, 2004

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg

Geen fratsen, dat scheelt

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Iets waar ik het zeker mee eens ben. Maar ja wat is dan ‘gewoon’? Wat de één heel normaal vindt, is voor de ander een rariteit. En dat ondersteunt gelijk de eerste zin van mijn stukje. Als jij gewoon doet, ben je voor anderen misschien al gek. En dus hoef je je niet gekker voor te doen dan je bent, om gek te doen.

Gek is eigenlijk een gek woord. Zeg het maar eens tien keer achter elkaar. Als je niet meer op de betekenis let, maar puur het woord hoort, klinkt het serieus vreemd.

Geen fratsen, dat scheelt. Is dat hetzelfde als ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’? Ja en nee. Geen fratsen, op zich heel goed bedacht van de C1000 om dat als reclame campagne te gebruiken. Ze hebben gelijk. Winkels geven overal en nergens geld aan uit, om maar klanten te trekken. Als je dat geld gebruikt om de prijs van de producten te verlagen, zonder de kwaliteit ervan te verminderen, komen klanten vanzelf wel. Eigenlijk belachelijk dat bedrijven die de hoogste kortingen bieden, ook zoveel geld uitgeven aan reclame campagnes, waar ook zoveel geld in gaat zitten! Dat kun je volgens mij echt wel beter gebruiken.
Maar in dit licht betekent ’t dus iets anders dan ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. Want als winkels gewoon doen, komen de klanten blijkbaar niet. Ze moeten iets bedenken om op te vallen, boven de massa uit te steken. ‘Gewoon’ is blijkbaar niet gek genoeg. En dus gaat die stelling hier dan niet op.

Zomaar wat hersenspinsels op een vrijdagochtend. Ik ga weer ‘gewoon’ doen, dan ben ik wel al gek genoeg.

X
Nefke

No comments: