Friday, November 02, 2007

Back again: deel vier – Algemene impressies en curiositeiten

Het laatste deel van de serie! Misschien een beetje random, omdat ik gewoon dingen intik zoals ze in mijn hoofd komen, maar daardoor niet minder interessant!

Wenen was koud. Dat weet je van te voren. Doch is het gemeen als men in Nederland fijn buiten kan lopen en jij met kou, wind en regen te maken heeft. Máár elk nadeel heb z´n voordeel. We hebben des te meer bezocht en binnen gedaan!

Zo waren daar bijvoorbeeld de wat kleinere musea. Mozart heeft een groot officieel museum in Wenen, waar je met behulp van een audio tour een aantal uren zoet bent. Maar ook kun je een andere oud-woning van hem bezoeken. Een woning waar nog wat oude kastjes staan, wat prenten en wat muziekbladen. Als student kom je er voor 1 euro binnen. Het Strauss museumpje was in dit opzicht echt een grap. Dat kwam meer door de suppoost. Je moet je voorstellen dat het museum niet meer dan 4 kleine kamertjes telt. Hij zat daar alleen en wij waren de enige bezoekers. Er stond een oude jurk tentoongesteld en een orgel. Of we op de foto wilden? Schrijver dezes doen alsof ze zong, staande achter de jurk, en le BF zittend achter het orgel? Normaal deed hij dit nóóit maar voor ons maakte hij graag een uitzondering. Wel ja.. daar sta je dan.. ik vrees voor de foto en heb eigenlijk al spijt dat ik ´t verhaal hier typ.

Andere totale gekkigheid. In Wenen betaald men altijd apart. Een groep vrienden die een kopje koffie gaat drinken gooit niet wat geld in ´t midden van de tafel om de rekening te betalen. Nee, ze rekenen één voor één bij de ober af. Een stelletje wat samen gaat lunchen? Trekken allebei hun portemonnee. Ik dacht dat de uitdrukking ´going Dutch´ stond voor dit verschijnsel. Waarom niet ´going Vienna´? Ook aan ons werd altijd gevraag of we samen wilden betalen, terwijl men in Nederland daar vanuit gaat tenzij anders vermeld. Waanzin. Koffie in Wenen is trouwens echt een aanrader! Jummie!

Ook in restaurantjes: na ´t eten halen ze meteen je bord weg. Of in ieder geval zodra je klaar bent. Maar, je kunt daarna zo lang blijven zitten als je wilt! Iets waar we zeker de laatste dag dankbaar gebruik van hebben gemaakt tijdens de 3 uur durende lunch ;). Ze komen je niet lastig vallen, als je weer iets wil drinken wenk je gewoon en dan is ´t er binnen mum van tijd. Goed geregeld!

Roltrappen. Er zijn er nogal wat, want er zijn nogal wat metrostations en die gaan diep, heel diep de grond in. Maar in dat opzicht zijn de Weense mensen goed opgevoed. Rechts sta je, links loop je. En iedereen houdt zich eraan. Prachtig! Het was wennen in Nederland dat ´t niet meer hoeft ;).

De Karlskirche waren ze aan het restaureren. Dus men vroeg entree om ´t te bekostigen en dan kon je ook naar ´t museum erbij. Hadden ze in de kerk een plateau gemaakt waar je met een lift heen kon, helemaal bovenin, en van daar uit kon je nog met trappen hoger helemaal de koepel in! Echt, zo´n kerk is hoger dan je denkt! En deze was ook nog eens super mooi. Gave ervaring.

Zo, even wat impressies. Ik vergeet vast wat maar dat komt dan nog wel :) En de foto´s? Die komen over een maand of 3... zitten nog 16 op m´n rolletje van 36 dus voor dat die vol is...

X
Nefke

2 comments:

Unknown said...

klinkt goed, hoor! Ik vond Wenen ook echt prachtig. Leuk verhaal!

btw, dat getrennt zahlen heb je in Duitsland dus ook, deden wij van de zomer constant, en als je met een grote groep studenten bent is het eigenlijk wel fijn :P maar idd, ik snap niet waarom ze het dan 'going Dutch' noemen, want hier is het allesbehalve normaal!

Anonymous said...

3 maanden? Dat wordt even dat fototoestel afpakken en flink wat kiekjes schieten, lijkt me... ;)